top of page
Тихомир Спасов - Свещи "От Любов"
Тихомир Спасов - Свещи "От Любов"
Тихомир Спасов - Свещи "От Любов"

Кой стои зад свещи "От Любов"?

Здравейте! Казвам се Тихомир Спасов и съм автор на Свещи "От Любов".

 На шега или не, свещите са резултат на един успешен експеримент в средата на 2013 година. Изкуството винаги е било част от моя живот и като ценител на ръчната изработка ми се отвори възможност да се потопя в този вълшебен занаят, сътворявайки индивидуални произведения, които да радват хората. Най-голямото удовлетворение и признание за добре свършената работа е радостта в очите на клиентите. От началото на 2020 г. съм Майстор по Художествено леене и съм член на Регионална занаятчийска камара - Пловдив.
 

Защо точно "От Любов"?

Защо така простичко, на български език, без завъртяно име на латиница, което да ни отнася някъде на Изток и да се чудим "Какво означава това"?

Ами всъщност - отговорът е изключително прост. Защото всеки от нас е Творец. Творец на собствения си живот. И всеки от нас може да сътвори пътя си и битието си само и единствено в състояние на Любов. Към ближния, към семейството, към природата, към животните, към света. И най-вече... към Себе си. И когато Творецът (т.е. всеки един от нас) е в това състояние на безусловна Любов - тогава се ражда творението.

От състоянието на Любов. 

Технология на изработване

Съчетавайки традиционни техники по свещолеене с модерни такива, свещите се превръщат в красиви произведения на изкуството, грабващи вниманието със своето голямо разнообразие от форми, цветове, аромати и декорации, и разнообразието от модели не спира да расте. За създаването им се използват висококачествени материали, проверени през годините, и всеки един нов модел свещ преминава тестване и евентуална оптимизация. В зависимост от вида на желаната свещ използвам различни материали - за свещите, изляти в различни форми, основният материал е смес от парафин и стеарин, свещите в чаши и съдове са от палмов восък (100% натурален продукт), прозрачните свещи, изобразяващи морско дъно са от гел восък, а пчелния восък го навивам на красиви конусовидни свещи. Фитилът винаги е от 100% чист памук (за разлика от масовото китайско производство) или от дърво, а ароматите са висококачествени специализирани масла.

Пълната статия относно използваните от мен материали, както и отговора на един вечен въпрос: "Полезни или вредни са свещите", можете да намерите тук.

Къде могат да бъдат намерени свещите?

Свещите се изработват в гр. Пловдив и ако искате да си поръчате свещ спрямо вашите желания може да го направите от онлайн магазина.

 

Често гостувам по базари и изложения из цялата страна - ако предпочитате да си купите готово изделие, може да следите Фейсбук страницата и да видите кога ще присъствам на някое близо до Вас събитие.

Ако пък искате Вие самите да си измайсторите свещ -  разгледайте работилниците, които предстоят.

Тихомир Спасов - Свещи "От Любов"
bottom of page