top of page

Защо не използвам етерични масла в свещите си?

Етеричните масла отдавна се използват в различни култури за медицински и здравни цели. Доказано е, че имат антидепресивни, стимулиращи, детоксикиращи, антибактериални, антивирусни и успокояващи свойства. Те са една естествена, безопасна и рентабилна терапия за редица здравословни проблеми.



Но дали е така и при свещите - представям ви няколко реда, които да внесат яснота по въпроза за “свещите с етерични масла”.


Приятно четене.

Свещите и етеричните масла не са съвместими.

Има много причини, поради които избрах да не използвам етерични масла за ароматизиране на свещите, които произвеждам.


Всички етерични масла имат различен състав и когато се нагреят, реагират по различен начин - някои се разграждат, други се изпаряват, а трети изгубват всички терапевтични ползи. Тези различни реакции означават, че когато етеричните масла се срещнат с горещия восък и свещта бъде запалена, състоянието им е до голяма степен непредвидимо. Освен, че при изгарянето си, етеричните масла губят своите терапевтични свойства, те могат да станат дори токсични. Някои етерични масла, например цитрусовите, могат да се разпаднат напълно ако са изложени на достатъчно висока температура.


Това прави използването на етерични масла в свещи трудно, ненадеждно и без определени терапевтични свойства. Някои от тези масла могат да станат токсични при изгаряне, което прави рискована работата с тях и изгарянето им в домовете ни.

Нека тук направим разграничение между думите “нагряване” и “изгаряне”:


· При първия случай (например в аромалампа) етеричното масло достига определена температура и отделя полезните си вещества, имащи терапевтични свойства, във въздуха.


· При втория случай, обаче, когато се достигне определената температура на възпламеняване на маслото, то се разпада, отделящо вещества във въздуха, някои от които могат да бъдат силно канцерогенни.



Дезинформацията тук е огромна - в последните години етикетите “био” и “еко” набират популярност, но всъщност голяма част от информацията се спестява. Знанията, които споделям, са многократно обсъждани и потвърдени с хора в бранша - производство на етерични масла.



Друго явление, което се среща често – „етерично био масло от курабийки“ или „етерично еко масло от карамел“.


Защо не?

Защото курабийките не са растение, от което да се извлече етерично масло. Това е просто съвкупност от други аромати. Маркетингов трик, на който не бива да се връзвате.


Примери за истинско Етерично масло: Лайм, Лимон, Грейпфрут, Портокал, Бор, Лавандула, Пачули, Евкалипт, Здравец, Иланг Иланг, Мента, Тамян, Хвойна, Чаено дърво, Жасмин, Канела, Карамфил и други.

В днешно време те имат доста успешни синтетични заместители. В повечето случаи при изгаряне етеричното масло променя аромата си и той става неприятен.


Например етеричното масло от малина всъщност се добива от семките на малината, не от самия плод, и то само по себе си не мирише. Ако попаднете на аромат малина, то той е синтетичен.


Етеричните масла не са последователен продукт

Поради факта, че етеричните масла се извличат от суров източник, партидите могат да варират в качеството си. Това може да се дължи на прибиране на реколтата по различно време на годината или от различни места.


Когато изработвам свещи, за мен е много важно да имам надеждна „рецепта“, която да използвам за всяка партида произведени свещи.

И така, каква е алтернативата?

Най-добрият вариант е да се използват ароматни масла, създадени специално за употреба в свещи. На практика това са съединения, получени по химичен път.

Природните (етерични) масла могат да имат десетки или дори стотици вещества в тях – всяко от които със своите свойства. В някои случаи тези свойства са полезни, но в други – особено при нагряване или изгаряне – могат да бъдат опасни.

Синтетичните масла имат винаги еднакъв, известен и предвидим състав. При използването на тези масла, качеството е гарантирано за всяка изработена свещ.

В своята практика използвам висококачествени продукти, пристигащи с всички сертификати за качество и безопасност по стандартите RIFM и IFRA за безопасност и чистота.


Тези продукти са се доказали на пазара през годините и са постоянно тествани, подобрявани и пречистени до степен, в която ефектът им върху околната среда и живите организми е минимален.


Също така ароматите не са тествани върху животни (т.е. веган).


Бъдете здрави и разумни!


Поздрави,

Тихомир Спасов



365 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page