Свещите - полезни или вредни?

Актуализирано: Янр 10


Много се изписа през последните години относно ползите и вредите от различните материали, съдържащи се в свещите. Из интернет пространството може да попаднете на вярна информация, но и голяма част от това, което достига до масовия потребител е непълно.

По-надолу в тази статия може да намерите обобщена информация, базираща се на професионалния ми опит до момента. Като човек, занимаващ се с изработката на свещи за мен е важно хората да са правилно информирани относно всички аспекти на предлаганите на пазара продукти и целя информацията да достигне до максимално повече потребители. Същата тази информация я предоставям и на творческите работилници, които организирам.

1. На първо място е важно да се запознаем с видовете восъци, използвани в свещолеенето:

Парафинът, или още наричан нефтен восък, e полурафиниран или напълно рафиниран продукт, получен в процеса на нефтопреработка. По своята структура парафините се разделят на макрокристални восъци (парафин) и микрокристални восъци (церезин, петролатум и др.). При горенето на свещи от парафин се изпускат бензол и тулол, за които е известно, че са канцерогенни.

В работата си, когато е необходимо отливане по калъп, аз използвам смес от парафин и палмов стеарин, омекотяващ въздействието на парафина.

Палмовият стеарин е смес от мастни киселини, получени при фракциониране на твърдите компоненти в процес на обработка на палмовото масло. За разлика от базирания на нефта парафин, полученият на 100% от растителни и възобновяеми суровини стеарин може да бъде определен като СО2 - неутрален. Стеаринът е биологично разградим и може да се изхвърля като отпадък, без да вреди на околната среда. Поради устойчивостта си на окисляване и продължителното издържане на високи температури, допринася за отлично горене и задържане на ароматите.

Палмовият восък е естествена, ценна суровина, произведена при обработка на палмово масло. Добива се чрез парна дестилация, охлаждане и центрофугиране на палмовото масло, без да е необходимо добавянето на синтетични вещества. Отделя значително по-малко сажди, отколкото парафина.

Всички свещи в чаши, които произвеждам, са изработени от палмов восък.

Соевият восък, подобно на палмовия восък и палмовия стеарин, е натурален, нетоксичен и неканцерогенен продукт, извлечен от соя, която е естествен и възобновяем източник. Отделя значително по-малко сажди отколкото парафина.

Гелът за свещи е прозрачен восък, подобен на желе. Изработен е от минерално масло и полимерна смола, което допринася за бавното му разтапяне и по-дългото горене. Прозрачността му го прави идеален за добавяне на различни дребни декорации в него, като миди, пясък, растения, сухи плодове, малки стъклени орнаменти, брокат и други. Гел восъкът може да се използва единствено за свещи в съдове, поради факта, че консистенцията му не е достатъчно плътна, за да бъде излят на калъп.

Пчелен восък - Образува се във восъчните жлези на пчелите. Чистият восък се познава по това, че при продължително стоене се покрива със сив, белезникав прах. Свещите, направени от него произвеждат отрицателни йони, които премахват прах, миризми и други замърсявания от въздуха. Пчелният восък има по-висока температура на топене (63 °C), което означава, че свещите, направени от него, горят по-бавно и по-дълго от останалите.

Като обобщение мога да кажа, че най-безвредният, даже и полезен восък за изработката на свещи, е пчелният.

2. На второ място са ароматите - те са два вида - етерични и синтетични масла.

Етеричните масла са екстракти от растения, извлечени чрез дестилация, често с помощта на пара. Използват се в парфюмерията, козметиката, както и за ароматизиране на храни и напитки, добавят се и в препаратите за почистване в домакинството. Изпаренията от етеричните масла влияят благоприятно върху нашата физика и психика, помагат ни в състояние на стрес и депресия, успокояват и релаксират. Относно използването им в свещолеенето – уханието на етеричните масла е по-краткотрайно, отколкото на синтетичните, и е добре, когато си закупите свещ с етерични масла тя да бъде съхранявана обвита в прозрачно фолио или подобно, за да не се изпари ароматът с времето. Важно е тук да се отбележи, че при нагряване, етеричните масла отделят благоуханието си, но при изгарянето им (моля, да се направи разграничаване) някои от тях могат да станат силно канцерогенни.

Примери за Етерично масло: Лайм, Лимон, Грейпфрут, Портокал, Бор, Лавандула, Пачули, Евкалипт, Здравец, Иланг Иланг, Мента, Тамян, Хвойна, Чаено дърво, Жасмин, Канела, Карамфил и други.

Ароматните масла възпроизвеждат ароматите на растенията и други предмети (в повечето случаи за храна), но 95% от тях са продукти, които не са натурално извлечени, а са създадени изкуствено - т.е. са синтетични са. Комбинациите им са различни и е възможно да срещнете аромати на море, прясно окосена ливада, току-що изпечени курабийки, горски плодове и т.н. Тези масла са много по-трайни от етеричните, но нямат толкова силно ароматерапевтично въздействие, както естествените. Според някои източници, те са вредни и токсични за нашето здраве, въпреки че за вреда можем да говорим, когато човек е подложен постоянно и непрестанно на въздействието им.

Примери за Ароматни масла: Къпкейк и подобни сладкиши, Кафе, Ванилия, Анти-Табак, Шоколад, Люляк, Мед, Ягода и Малина (може да бъде извлечено само от семките), Ябълка, Карамел, Пъпеш, Синтетични мускуси и други.

Ако съдържанието върху опаковката твърди, че в състава на ароматизатора са включени такива масла, знайте със сигурност, че това са синтетични аромати.

В работата си давам пълна информация за съдържаните аромати, и клиентът има възможността да направи своя избор. Етеричните масла, които използвам са на българските марки Rivana и Eterika, а синтетичните масла са възможно най-висококачествените на пазара, пристигащи със сертификати за качество. За жалост много брандове спекулират с произхода на маслата, които се съдържат в свещите им.

3. На трето, но не и на последно по важност място, остава фитилът на свещта, който бива два вида - памучен и дървен.

Памучният фитил трябва да е от 100% памук без никакви примеси - за жалост поради липсата на регулаторен орган масовото китайско (и не само!) производство непрестанно ни залива със свещи, чийто фитил съдържа оловни нишки за по-голяма здравина и издръжливост. Ефектът от изгарянето на тези нишки може да бъде свързан с отделянето на вещества, в концентрация, опасна за здравето. Заради доказаните вреди от оловото употребата му в производството на фитили за свещи е забранена в страни като САЩ и Австралия от 2003 г.

В работата си аз използвам само и единствено чисти и 100% памучни фитили.

Плюсът от използване на дървен фитил е пукащият звук, който допринася да се подсили усещането за топлина и уют.

Като обобщение - в работата си аз използвам доколкото е възможно безвредни материали, като всеки един от тях има нужните сертификати за качество. Парафинът се смесва със стеарин, свещите, изляти в съдове са само и единствено от палмов восък, ароматите са от най-високо качество, а фитилите - 100% памук.

Съвет към потребителя - Преди да се доверите на определен производител, се запознайте с предлаганите от него продукти. Избягвайте да купувате масово производство, достъпно в повечето търговски обекти - за предпочитане е да се доверите на български бутиков производител, който няма да направи компромис с качеството на произведените свещи.

И за финал - Запалвайки една свещ в проветриво помещение намалява до минимум вредния ефект от горенето ѝ. Но запалвайки много свещи в малко помещение, което не се проветрява изобщо, може да има евентуален неблагоприятен натрупващ се ефект върху вашето здраве - заключение, до което са стигнали и учени, направили изследване върху вредите от горенето на свещи. Или общо казано: Всичко, което е в баланс и е в разумните граници е ОК за нас - опасното, както в този, така и в други аспекти от живота ни, е преминаването от една крайност в друга.

Бъдете здрави и разумни!

Поздрави,

Тихомир

21 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички