top of page

Митове и легенди за соевия восък

Актуализирано: 1.05

В последните години соята агресивно навлезе в живота ни и стана модерно ние самите да сме “соеви” - соеви храни, соеви напитки, соева козметика, соеви свещи. И още много… соев восък палмов восък ползи вреди митове и легенди

В тази статия ще изкажа мнението си по въпроса на база знанията си, натрупани от 2013-а година насам - и то ще бъде за свещите от соев восък. Ще ви споделя защо не използвам соев, а палмов восък - какви са разликите - и кой всъщност е най-природосъобразният материал за изработка на различните типове свещи. 


Навсякъде можем да срещнем информация за соевия восък, най-общо предоставена по следния начин: 

“Соевият восък е възобновяем ресурс, който е биоразградим, нетоксичен и неканцерогенен. Соевите зърна се отглеждат без пестициди или хербициди, което ги прави екологичен избор. Свещите от соев восък са vegan.” 


Но дали е така? Или това е поредният маркетингов трик, както и с етеричните масла? Те обаче са друга тема, за тях може да прочетете тук


Нека да започна с уточнението, че соевият, както и палмовият восък (чисти, без добавки на парафин и стеарин) са създадени за свещи, изляти в съдове - било то стъклени, метални, керамични, глинени и т.н… За разлика от тях парафинът, стеаринът и пчелният восък са най-подходящи за създаване на свещи във форми (калъпи/молдове), или както сега е модерно да се нарича - свободностоящи. Тук съм описал повече по темата за различните видове восъци, но сега ще се концентрираме върху нашумелия соев восък. соев восък палмов восък ползи вреди митове и легенди

В последните няколко години възникна тренд, представящ ни свещи, изляти в много интересни форми (калъпи/молдове/свободностоящи) - за които се твърди, че са от соев восък. Това не е възможно, тъй като чистият соев восък, както и палмовият, са с изключително мека и мазна структура. Те се разтапят на много по-ниски температури, в сравнение с парафина, стеарина и пчелния восък. По тази причина соевите и палмовите восъци са неподходящи за изливане във форми. Още при тяхното изваждане, от топлината на пръстите ни, те могат да се деформират. Освен това, поради спецификата на тези видове восъци цветовете на свещите винаги стоят една идея по-бледи и неравномерни, в сравнение с тези от парафин (материал, подходящ за изливане на калъпи/форми/молдове). 


Нека уточня, че тук говорим за соев и палмов восък в чистата им форма - без примеси с други восъци (с цел подобряване на структурата и насищане на цветовете). За съжаление, личния ми опит показва, че в повечето случаи, това, което се предлага на пазара за свещ във форма от чист соев восък, всъщност е примес на соев восък + друг вид восък - предимно растителни, а в най-лошия случай (за прекалено био-еко-веган ориентираните) - парафин. В повечето случаи, количеството соев восък в сместа е не повече от 20-30%. Няма нищо лошо в това да има различни блендове от восъци, за изработка на свободностоящи свещи, аз самия експериментирам с различни смеси, които сам си забърквам, но нека да бъдем коректни, както производителите на тези блендове, така и творците на самите свещи, назовавайки нещата с истинските им имена. Попадал съм лично на свещи, представящи се за 100% соеви, но всъщност се оказаха 100% парафинови. Но нали в момента е модерно да следваме трендовете и животът ни да е соев 😉


Творчеството ми е изразяване на личните ми усещания за нещата и не обичам да съм част от “тренда”. За мен свещолеенето не е само хоби, с което да запълвам следработното си време. Не казвам че в хоби свещолеенето има нещо лошо, но е редно да се съобразяваме с някои норми и техническите характеристика на материалите.За мен обаче свещолеенето е призвание и мисия - произвеждам свещи, които на първо място ми харесват и ми носят наслада и удоволствие,като в същото време са съобразени с всички изисквания за безопасност и особеностите на всеки материал. И затова когато ме питат “Защо не направиш този или онзи вид свещ (защото е модерна), отговарям - това не е моят начин на себеизразяване. Преди да може да бъде предложен на клиента, тествам всеки нов модел свещ месеци наред, докато не съм доволен от резултата- да е правилно разпределен ароматът, да не е нито слаб, нито натрапчив и да няма неприятен послемирис; да е избран правилният фитил, така че да гори добре - нито да образува кладенче, нито да пуши прекалено много и да пуска сажди по съда; да са наситени цветовете и, разбира се, да може да бъде опакована и изпратена, така че да пристигне цяла при клиента (а не половината сметана да е останала по целофана, с който е опакована свещта). Затова и не бълвам всеки ден нови модели свещи. Ако очаквате това от мен - ще останете разочаровани.


Нека сега разгледаме в дълбочина “магичния” соев восък и защо аз съм избрал да използвам палмов восък в работата си?Произход на соевия восък и до колко е vegan и eco-friendly?


соев восък палмов восък ползи вреди митове и легенди

Най-големите производители на соя са три страни: САЩ (35%), Бразилия (29%) и Аржентина (18%) - милиони хектари важни местообитания като тропическите гори на Амазонка, Серадо, Атлантическата гора, Гран Чако и Чикитано в Южна Америка или Северните големи равнини се разорават, за да се освободи място за повече производство на соя. Разрастването на соята все повече навлиза в африканските савани и естествените пасища в Централна Азия. За да се произвежда соя, земята се обезлесява (гори, савани и пасища) застрашавайки ценни местообитания и видове, като същевременно излага на риск традиционния местен поминък. 


Производството на соя генерира парникови газове, които допринасят за изменението на климата. 29% от емисиите в Бразилия се дължат на производството на соя, докато останалите 71% се дължат на отглеждането на едър рогат добитък. Соята е интензивно отглеждана култура с високи изисквания към ресурсите: енергия, вода, агрохимикали и почва. Всяка промяна от естествена растителност или пасища към култури, има вероятност да увеличи ерозията на почвата и да промени хидроложкия цикъл.Какво представлява соевият восък и до колко е био? 


соев восък палмов восък ползи вреди митове и легенди

Соевият восък се получава чрез пълно хидрогениране на соевото масло (Хидрогенирането представлява химична реакция между молекулен водород (H2) и друго съединение или елемент, обикновено в присъствието на катализатор като никел, паладий или платина.). 96% от соята, отглеждана в световен мащаб, е с генно модифицирана ДНК (с ДНК от други организми, растителни или животински). Този процес прави растението по-устойчиво на хербициди и пестициди, които всъщност се използват доста, и колкото и да бъде преработван този ресурс, химикалите остават в него. Големите соеви рафинерии не удостоверяват, че соевото масло (и следователно техният восък) не е ГМО.И защо избрах да работя с палмов восък?


соев восък палмов восък ползи вреди митове и легенди

Палмовият восък се добива от плодовете на дървото (забележете, че не се реже цялото растение!) и се дестилира, за да се получи еднороден продукт. Има висок добив на хектар, което го прави наистина устойчив продукт. Той е възобновим ресурс и е един от най-лесните за използване восъци - нуждае се само от 1/10 от ресурсите, нужни на соевия восък, за да бъде създаден.


соев восък палмов восък ползи вреди митове и легенди

Палмовият восък не съдържа токсини в себе си. Производството му е без токсини, ГМО и употребата на пестициди. Да, темата с обезлесяването и тук я има - няма продукт за изработка на свещи, който да е на 100% био-еко-веган friendly. Всяка една суровина има своето негативно въздействие върху околната среда, вкл. и ценният пчелен восък, който изкарваме от обръщение, за да правим свещи от него. Въпросът е да бъдем съзнателни за изборите си и винаги да избираме “по-малкото зло”.


Соевият восък е и биоразградим само ако е чист. Както обсъдихме по-горе, в повечето случаи попадаме на блендове (примеси с други восъци), докато палмовият восък масово се предлага чист, за това той е 100% биоградируем. Някъде можем да прочетем информация, как соевият восък е водоразтворим, но всъщност няма восък, който да е водоразтворим.


Палмовият восък може да гори дълго време и да поддържа свещта ароматна за по-дълго в сравнение със свещите, изработени от соев восък, които горят по-бързо и ароматът не издържа толкова, отколкото бихме искали. В допълнение, можем да споменем отново агро препаратите, които съдържа в себе си - какво става с тях когато гори восъка и как според вас ни влияят? Също така в много от случаите соевият восък променя цвета си, когато е изложен на ултравиолетова светлина (дори слънчевата светлина е достатъчна) и след изгаряне образува неравности по повърхността си. Отново напомням, че тук говорим за двата вида восъци в чистата им форма, без примеси.


И на последно място можем да сложим цената като фактор. За България все още цената на соевия восък е по-висока, от колкото на палмовия (към 2024г), докато в САЩ например това е една от най-евтините суровини за изработка на свещи - за това и от там възникна трендът да се работи със соев восък.


Надявам се тази статия да ви е била полезна. Ако имате интерес, насочен към изработката на свещи - било то като арт-занимание или курс, в който да получите по-задълбочени теоретични знания, може да разгледате събитията, които организирам тук.


Бъдете съзнателни и будни!

Не спирайте да се учите и да експериментирате.


Поздрави,

Тихомир.


175 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page